top of page
  • Skribentens bildUlrika Gedin

VIKTEN AV ATT VÄLJA RÄTT UTBILDNING

Uppdaterat: 28 sep. 2021

Just nu finns det otroligt mycket utbildningar inom kosmetisk tatuering. Men hur vet man vilken utbildning man ska välja?


För ca 4 år sedan började 3D bryn att explodera i popularitet på skönhetsmarknaden. Detta var en ny modern teknik som precis kommit till Sverige.

Behandlingen var enkel, man ristade in smala streck i brynen med hjälp av ett verktyg som såg ut ungefär som en penna med en liten kniv på.

Tidigare associerade man "tatuerade bryn" till gamla tanter som hade blåa eller gröna ögonbryn. Men nu kunde man alltså få hjälp med sina söndernoppade bryn!


I takt med att populariteten växte så kom också branschens baksidor fram. Utbildare som inte visste hur djupt tatueringen skulle sitta eller vilka färger som passade.

Detta resulterade i dåligt utbildade terapeuter som gav både ärr och röda bryn med tiden.


Nu har det gått en tid och kunskap och erfarenhet har byggts upp under åren.Jag startade själv mitt yrke som permanent makeupartist på en av dessa första utbildningar i sverige. Och jag kom oerfaren och utan rätt kunskap hem igen till min egna salong och skulle börja tatuera folk i ansiktet! Som tur var hade jag arbetat som vanlig makeupartist så jag hade redan en viss känsla för färg och form. Men inte för vare sig hygien, teknik eller kunskap om färgteori för tatueringar - vilken är en helt annan skola än den för vanlig makeup.


Jag började därför söka kunskap på annat håll. Och läste och skrev i många forum för Permanent Makeupartister på Facebook. Vilket blev min räddning!

Jag har spenderat otaliga timmar på egenstudier men även pengar på vidareutbildningar framförallt med utländska artister.

Under dessa år har jag fått frågan om jag vill utbilda andra. Men jag har hela tiden hävdad att jag fortfarande är under upplärning. Jag lär mig nya saker VARJE DAG. Både från egen erfarenhet med kunder och utprovning av alla olika slags produkter och olika märken. Men nu känner jag mig äntligen redo att samla ihop all min kunskap för att föra den vidare till nya utövare men också gamla.Därför har jag nu under mer än ett halvår byggt upp en privatutbildning. Där jag erbjuder både kurser inom den manuella tekniken och den med maskin.


Vad jag nu upptäckt, som har hänt de senaste åren, är att marknaden eskalerat åt lite fel håll. Samtidigt som vår bransch har växt oändligt med massa nya utövare så har nästan inga regler eller lagar tillkommit. Det betyder att de som utbildar har blivit fler, men inte bättre! Så det finns nu ännu fler utbildare, men med fortfarande fel kunskaper. Och detta främst för att det inte finns något regelverk om vem som faktiskt får utbilda någon annan. Många börjar därför utbilda andra redan efter några veckors egen erfarenhet! Det är skrämmande.....


I min salong har vi laserborttagning av tatueringar och laser av permanent makeup. Och vi har ca 15 ögonbryn i veckan som måste lasras bort! Detta är resultatet av bristande kunskap ute på marknaden.


Därför vill jag gå igenom några viktiga punkter som bör ingå i en seriös utbildning:


FORMEN

Detta är en av de viktiga stegen till att ett par ögonbryn blir lyckade i någons ansikte.

Man kan inte ta en färdig mall och sätta fast i någons panna. Utan man måste ta hänsyn till ansiktsform, ögonens placering, benstruktur, ålder och det viktiga; kundens önskemål.


Ögonbryn är en så viktig men ändå personlig sak i någons ansikte. Och självklart ska vi som professionella ge råd om vad som passar, och inte passar! Men ändå så måste det finnas en viss lyhördhet.


FÄRG

Det här området är mer komplicerat än det låter. Pratar vi om vanligt smink så sätter man det ovanpå huden och ingenting ändrar egentligen dess färg. När vi kommer till tatueringar så är det en helt annan sak. Här sätter vi färgen nere i någons hud och vi måste ta hänsyn till bl.a. undertoner i huden, hudtyp och ålder.


TEKNIK

Det må se enkelt ut att få till dessa små fina streck i huden. Men mycket teknik och kunskap ska till för att resultatet ska se bra ut efter inläkning! Många visar upp bilder på helt nygjorda ögonbryn. Men sanningen är den att ett snyggt slutresultat på helt läkta ögonbryn är väldigt svåruppnåeligt! Men det är det som kommer sitta där följande år.


METODEN

Nu för tiden finns det även en hel rad olika metoder att använda sig av - och även olika utseenden. Det finns en uppsjö av olika nålar och maskiner. Det kan vara bra att lära sig vad alla de olika metoderna och stilarna heter och är till för. Även om man inte behöver jobba med alla!


PRODUKTERNA

I takt med att permanent makeupbranschen växer kommer det även ut mer produkter på marknaden. De är olika koncentrerade olika uppbyggda. Här är det viktigt att jobba med ett märke av bra kvalitet som man litar på, för det gör arbetet så mycket enklare. Och att lära sig mer ingående om dess ingredienser och egenskaper.Men viktigt är också av alla är ändå vem som utbildar och vilken kunskap och erfarenhet den har, och vilket stöd du får efter utbildningen. Jag har fått känna av hur det var att bli helt utlämnad till mitt eget öde där kunderna litade på MIG samtidigt som jag inte litade på mig själv.

Det var en oerhört jobbig tid och ingenting som jag önskar någon annan! Och det kommer jag inte utsätta mina framtida elever för. Stöttning och handledning är något som vi kommer att fokusera på i min utbildning.


Hälsningar Ulrika Gedin

205 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page